Biografi

Hej! Det är Marco Rios, Värmlänningen från Peru, numera bosatt i Stockholm.
Välkomna till min hemsida!
En del saker ha hänt sedan min gamla hemsidan stängdes för uppdatering.
Nu kan ni se bilder på när jag nyligen turnerade med den mångfaceterade artist och hip hop kungen Dogge Doggelito, då vi gör föreläsningar och konserter på offentliga platser samt besöker både skolor, anstalter, kyrkor m.m. Detta inom projektet DOGGE DOGGELITO 2LAX10, som Riogrande Production promotar.

Jag har gjort flera spelningar med programmet “Afzelius i våran hjärta” med den skicklige brasilianske dragspelaren Mhano Silvha på olika festivaler, shower, institutioner m.m.

Min sjätte CD A la rueda rueda (In i ringen) är min första produktion av en barn CD endast på spanska och med bara traditionella eller kända barnvisor från Latinamerika. Detta med fonografstöd av Statens Kulturrådet.

Jag har agerat konferencier åt olika latinamerikanska artister på besök i Sverige och uppträtt med några av dem, vissa har jag endast träffat som artistkollegor, bara för att nämna några Alberto Cartagena, Melcochita, “El Chato” Barraza, Joe Vasconcellos, Quique Neira, Pitbull, Pablito m. fl.

Min musikverksamhet har utvidgats ännu mer efter min “CD Marco Rios sjunger Afzelius på spanska”. Skivbolagen har anlitat mig som officiell översättare till spanska och detta har resulterat i att både Olle Adolphsons “Trubbel”, Benny Andersson & Marie Nilsson “Älska mig”, Peter Lundblads “Ta mig till havet”, Björn Afzelius & Anna Linnets “Tusen bitar”, Mikael Wiehes “Rocksamba”, Lasse Tennanders “Rötter”, Py Bäckmans “Gabriellas sång” från filmen “Så som i himmelen”, Kaatchis diskolåtar “Be free” och “One time only” m. fl. har fått sina sånger översatta till spanska och de har börjat introduceras i USA och i den spansktalande delen av världen.
Genom SKAP (Svenska Kompositörer Av Populärmusik) åkte jag till Mexico och turnerade för att introducera svenskmusik på spanska, med goda resultat. Ytterligare en resa till Latinamerika är planerad till våren 2011, med stöd av Konstnärsnämnden.

Som vanligt arbetar jag mest inom den svenska musiken och där inom barnmusik har jag komponerat och producerat musik till musikvideor för TV Bolibompas serie av “Pomos piano”, med texter av Anna-Charlotta Gunnarson.
Börjat ett nytt samarbete som kommer att bli turné under våren 2011 med artisten Kerstin Wikström som har gjort ca. 50-tal program för Björnes magasin (Bolibompa), med ett nytt barnprogram “Tittut amigo”, för barn fr. 2 år.

Pedagogiska program på spanska åt UR (Utbildningsradion) med både manus och nyskriven musik har det också blivit. Detta har utvecklats så att numera turnerar jag på olika skolor och institutioner som undervisar spanska, då jag håller i en “lektion” bara på spanska, baserad på elevernas eller deltagarnas kunskaper.